Blog

4 redenen waarom je een WordPress Multisite wilt gebruiken

Met een WordPress Multisite kun je verschillende websites draaien één WordPress installatie. Elke website heeft dan zijn eigen URL, eigen bestanden en een eigen beheerdersomgeving. De data van elke website wordt opgeslagen in dezelfde database maar in aparte tabellen.

Maar waarom zou je een multisite willen gebruiken? Je kan er namelijk ook voor kiezen om alle websites apart van elkaar te installeren. Hieronder de top 4 redenen om voor een multisite oplossing te kiezen.

Reden 1: Je hostingaccount heeft maar 1 database

Bij sommige hostingpakketten is het niet toegestaan om meer dan 1 database te gebruiken. Je kan ervoor kiezen om een duurder abonnement te kiezen. Maar kun je het ook met een Multisite configuratie oplossen. Want alle data van een multisite wordt namelijk in 1 database opgeslagen. Een multisite oplossing kan op deze manier jou maandelijks veel geld op je hostingskosten besparen.

Reden 2: Gebruikersbeheer op 1 plaats

In een WordPress Multisite wordt het gebruikersbeheer op netwerk niveau gedaan. Op dit niveau kun een superadmin gebruikers toegang tot verschillende websites geven of ontzeggen. Logt een gebruiker via de backend in, dan ziet de gebruiker alleen de websites waar hij/zij toegang tot heeft. Binnen WordPress kan de gebruiker in de backend vervolgens met dezelfde login credentials switchen naar een andere website. Erg handig om bijvoorbeeld snel content te kopiëren.

Reden 3: Meertalige WordPress website

Wil je een WordPress website in meerdere talen tonen, dan bestaan daarvoor meerdere oplossingen. Meer  informatie hierover lees je in mijn artikel over WordPress vertaalplugins https://sivard.nl/blog/welke-wordpress-vertaalplugin-past-bij-mij/.  Daarin wordt uitgelegd wanneer welke vertaaloplossing het beste werkt. Wanneer je een website met meerdere talen hebt maar de content per taal verschillend is, dan is een multisite oplossing de beste keuze.

Daarnaast is een multisite oplossing is bij meertaligheid ook erg goed voor de snelheid performance van elke website.  Alle content wordt in een multisite per taal in verschillende tabellen opgeslagen waardoor WordPress de gewenste data sneller kan vinden dan wanneer alle taal content in dezelfde tabellen wordt opgeslagen.

Reden 4: Delen van content tussen websites

Wanneer 2 websites onderdeel zijn van dezelfde multisite is het vrij eenvoudig om bepaalde content te tonen op de andere website. Hiermee voorkom je ingewikkelde synchronisatie procedures en het beheer van dezelfde content op 2 plaatsen. WordPress heeft namelijk een aantal functies ingebouwd waarmee in de code van de ene naar de andere website kunt switchen. Een voorbeeld is de functie switch_to_blog()  waarmee de gewenste data uit een andere site kan benaderen en tonen op jouw website.

				
					foreach( $blog_ids as $blog_id ){
    switch_to_blog( $blog_id );
    //Do stuff
    restore_current_blog();
}
				
			

WordPress Multisite Global media library

Verder is het in een multisite mogelijk om 1 website als hoofdwebsite te gebruiken als globale media library. De  subsites kunnen dan via de eigen media library de globale afbeeldingen gebruiken. Met de plugin “Multisite Global Media” is dit heel gemakkelijk in te stellen.

WordPress multisite global media library

Hoe maak je een WordPress Multisite?

Overtuigd dat je een WordPress Multisite nodig hebt voor jouw website(s)? Dan kun je dit gemakkelijk instellen, want wat veel mensen niet weten is dat een multisite namelijk standaard is ingebouwd in elke WordPress installatie. Om hem te gebruiken dien je alleen jouw website hiervoor te configureren. 

Op https://wordpress.org/support/article/create-a-network/ kun je een duidelijke uitleg vinden welke stappen je moet volgen om jouw website te transformeren naar een multisite.

Gerelateerde artikelen