Blog

WordPress post types uitgelegd

Iedereen die met WordPress werkt krijgt er mee te maken: Post types. In dit artikel ga ik je uitleggen wat precies WordPress post types zijn, wat je ermee kan doen en hoe je een eigen post types kunt maken (custom post types).

Wat zijn WordPress post types?

Met post types kun je in WordPress verschillende soorten content maken en presenteren op je website. WordPress heeft een tweetal standaard post types, posts (berichten) en pages (pagina’s). De inhoud van deze posts en pages worden in dezelfde database tabel opgeslagen, wp_posts. In het databaseveld “post_type” kun je vervolgens zien welke soort post type is opgeslagen.

De reden om verschillende post types te maken is om ervoor te zorgen dat de website content makkelijk van elkaar te scheiden is zonder extra tabellen in de database aan te hoeven maken. Door verschillende post types te gebruiken kun je makkelijk een overzichtspagina maken met alleen blogberichten zonder dat er pagina’s tussen staan. In de backend van WordPress hebben de post types altijd hun eigen menu item en icoontje waardoor het beheren van de content makkelijker wordt.

Eigen WordPress post types maken, custom post types

WordPress custom post types plugin

WordPress naast de standaard post types ook de mogelijkheid om eigen post types aan te maken. Deze worden custom post types genoemd.

Wil je bijvoorbeeld naast blog berichten ook activiteiten of een agenda tonen, dan kun je dit doen door het aanmaken van een custom post type. Elke custom post type krijgt ook zijn eigen “slug” (een unieke folder in de url)  zodat de url van de agenda overzichtspagina agenda heet en alle agenda items  dan bijv. /agenda/agendaitem. Hierdoor wordt de url structuur van je website erg netjes en overzichtelijk voor je bezoekers.

Een custom post type maken is niet zo moeilijk als het misschien klinkt. Je kan een custom post type aanmaken door een stukeje PHP-code in je eigen thema toe te voegen. Het kan echter ook door een extra plugin toe te voegen die dit voor jou doet. De plugin die ik hier meestal voor gebruik is de “Custom Post Type UI” plugin.

Wanneer ik een custom post type moet aanmaken voor een website gebruik ik eerst de CPT UI plugin, omdat je hiermee makkelijk alle settings en labels kunt beheren. Staan alle instellingen eenmaal goed, dan heeft de CPT UI plugin de mogelijkheid om de PHP code van een custom post type te genereren. Deze PHP code kun je vervolgens in je eigen thema zetten zodat je live de plugin niet meer nodig hebt. Erg handig.

Heb je een custom post type aangemaakt, dan krijg je deze in je admin dashboard zien. Je kan dan hier de verschillende items toevoegen, bewerken en verwijderen. Zoals gezegd kun je in de CPT UI plugin de labels en opties aanpassen naar je eigen wensen. Voor meer informatie over de mogelijke labels en opties kun je kijken op https://developer.wordpress.org/reference/functions/register_post_type/.

Eigen velden en Taxonomiëen voor WordPress post types aanmaken,

Advanced custom fields plugin

Custom post types worden pas echt interessant wanneer je naast de standaard velden er ook extra velden aan kunt toevoegen. Berichten en pagina’s hebben bijvoorbeeld standaard een titel, publicatie datum, slug en content veld. Maar met de plugin “Advanced Custom Fields” kun je bij custom post types ook extra velden toevoegen waarmee je per custom post type aparte data kunt opslaan en tonen op de website.

Met de CPT UI plugin is het ook mogelijk om de aparte soort tags en categorieën aan een bepaalde post types te koppelen. Denk bijv. aan een soort huisdier (kat/konijn/hond) voor je custom post type huisdieren. Hierdoor kun je niet alleen een  overzichtspagina van alle huisdieren kunt maken maar ook op type huisdier zonder dat ze gebruikt hoeven te worden bij andere post types.

Met deze extra plugins geeft WordPress jou de mogelijkheid om snel en simpel verschillende soorten data te beheren en op je website te tonen. Dit maakt WordPress erg flexibel en krachtig in gebruik.

Ik hoop dat je met deze blog post een beter idee hebt gekregen van wat post types zijn en hoe je een custom post type kunt maken in WordPress. Als je nog vragen of opmerkingen hebt, laat dan gerust een reactie achter. Bedankt voor het lezen en veel succes met je website!

Gerelateerde artikelen