Blog

Webapplicaties verbinden met Zapier

logo zapierOp het internet maken mensen (tegelijkertijd) gebruik van verschillende webapplicaties. Je e-mail en je agenda beheer je bijvoorbeeld via Google, je social media doe je via facebook, linkedin en twitter, je hebt een website waarop je regelmatig blogt en je houd je werkplanning bij op een Trello bord.  Probleem is dat deze webapplicaties standaard niet met elkaar samenwerken . Hiervoor kun je Zapier  gebruiken. Zapier is een simpele webapplicatie die ervoor zorgt dat data van jouw webapplicaties automatisch worden verplaatst en bepaalde routine taken worden geautomatiseerd. Zapier bespaart je zo een hoop moeite en tijd. Momenteel is het mogelijk om meer dan 500 verschillende webapplicaties met elkaar te verbinden.

Groot voordeel is ook dat voor het gebruik van Zapier geen programmeerkennis nodig is. Iedereen kan op deze manier snel en eenvoudig een taak automatiseren.

Hoe werkt Zapier?

Nadat je een account hebt aangemaakt (er is een gratis versie), kun je zogenaamde zaps aanmaken. Een zap is een kleine scriptje dat je bij elkaar sleept en een taak uitvoert die je steeds opnieuw weer wilt laten uitvoeren. Als in webapplicatie A deze actie gebeurd (De trigger), doe dan in Webapplicatie B deze actie (De action).

Een klein voorbeeld:
Wanneer ik een post op mijn blog publiceer, wil hier automatisch een twitter bericht versturen. Binnen zapier zoek ik eerst op WordPress en  dan vervolgens op Twitter en ik krijg vervolgens een keuze lijst met zaps die ik kan gebruiken

zapier-zaps-voorbeeldIk selecteer mijn zap en vul de credentials in van mijn WordPress en Twitter account. Ik krijg dan vervolgens de keuze wanneer deze zap wordt getriggerd (bijv. wanneer ik een blogpost publiceer) en daarna wat de inhoud van mijn twitterbericht moet zijn.

Als ik deze zap opsla en test regelt zapier automatisch mijn tweets voor mijn blogposts. 1 zorg minder in mijn leven!

Op deze manier kun je snel vele dagelijkse taken automatiseren.

Zijn er ook nadelen?

Zapier kan veel, maar niet alles. De meest basale automatiseer-taken kunnen worden afgehandeld. Maar worden de taken complexer dan is de eenvoudige interface eerder een nadeel dan een voordeel. Een kleine script schrijven wordt dan voor iemand met programmeerkennis snel aantrekkelijker.

Gerelateerde artikelen