Blog

Laravel installeren op LocalWP

Laravel is een populair PHP-framework dat veel gebruikt wordt voor webapplicaties. LocalWP is een handige tool om WordPress-sites te ontwikkelen en te testen op je eigen computer, zonder dat je een server nodig hebt. In deze blogpost leg ik uit hoe je Laravel kunt installeren op localWP.

Waarom Laravel installeren op LocalWP

Laravel wordt vaak in een Docker omgeving geïnstalleerd. Maar met Laravel in LocalWP kun je ook gebruik maken van de voordelen van localWP, zoals snelle laadtijden, live reload en SSL-certificaten. Heb is bovendien vrij snel op te zetten als je de benodigde software al hebt geïnstalleerd. Daarnaast vind ik het handig als ik een frontend in WordPress maak en de admin tool in Laravel ik beide website in dezelfde tool kan beheren.

1. Welke software hebben we nodig?

Laravel LocalWP Development

Om Laravel op LocalWP te kunnen installeren, dien je ervoor te zorgen dat je volgende programma’s al hebt geïnstalleerd op je eigen lokale ontwikkelomgeving:

Wil je dat Laravel draait onder een oudere PHP versie, dan dien je een oudere versie van Laravel te installeren. Zie hiervoor het Laravel release schema hieronder

Heb je alle software geïnstalleerd, dan kun je via een terminal de laravel installer met het volgende composer commando op je pc installeren. Hiermee kun je later via een terminal makkelijk nieuwe projecten aanmaken.

				
					composer global require laravel/installer --update-with-all-dependencies
				
			

2. Aanmaken standaard website op LocalWP

default localwp installatie

De eerste stap nadat je alle benodigde software op je pc hebt geinstalleerd is het aanmaken van een standaard WordPress website in LocalWP (in dit geval laravel.localhost). Zorg er wel voor dat je bij het configureren de PHP versie 8.1 of hoger zet en de MySQL versie op 8.0.

3. Verwijderen van de WordPress installatie

Voordat je Laravel gaat installeren dien je eerst de WordPress bestanden en de tabellen in de database te verwijderen.

Verwijderen van de WordPress bestanden

Doe een rechtermuis klik op de website in localwp en selecteer de optie “go to site folder”.  File explorer wordt  dan geopend waarin je de websites ziet. Klik dan op de laravel directorie zodat je de folder “app”, “conf” en “logs” ziet. Verwijder dan de folder “app”.

Verwijderen van de WordPress database tabellen

In localwp ga naar de sectie “database” van de laravel website en klik op de link “Open Adminer”. Selecteer alle tabellen en klik vervolgens op “Verwijderen”

Alle WordPress bestanden en tabellen zijn als het goed is allemaal verwijderd. Je kan nu beginnen met het installeren van Laravel op localWP.

4. Installatie Laravel

Open nu een “site shell” voor de laravel website. Omdat je net de “app” directorie hebt verwijderd kom je waarschijnlijk in je eigen gebruikers directorie terecht. Ga met het volgende commando naar de laravel directorie.

				
					cd Local\ Sites/laravel/
				
			

Eenmaal in deze directorie kun je het volgende composer commando uitvoeren:

				
					composer create-project laravel/laravel app
				
			

Belangrijk is dat je het project “app” noemt. Hiermee voorkom je dat je in LocalWP allerlei default settings moet aanpassen om de website te laten draaien. Na het bovenstaande commando maakt Laravel een nieuwe “app” directorie aan en zet daarin al zijn bestanden. Dit ziet er als volgt uit.

laravel bestanden overview

Als het goed is kun je nu al de default pagina van Laravel zien. Alleen de database is nog niet verbonden.

5. Database configureren

In het .env bestand dien je nu met bij de mysql DB_CONNECTION de database settings van localwp in te vullen. De database instellingen van localWP vind je onder het tabje database. Zie voorbeeld hieronder.

Als je de wijzgingen hebt opgeslagen, dan is de database als het goed is goed geconfigureerd. Je kan dit testen door het onderstaande shell commando uit te voeren in de app directorie.

				
					php artisan migrate
				
			

Bij geen foutmeldingen worden de standaard laravel tabellen in de database aangemaakt.

Laravel is helemaal werkend onder localWP en je kan nu aan de slag!

Gerelateerde artikelen