Een nieuwe WordPress website opzetten is gemakkelijk te installeren op zowel op je eigen machine (bijv. via localWP) of met de vele installatietools die door hostingpartijen worden aangeboden. Een WordPress migratie, het kopiëren van jouw website naar een andere hostingomgeving, is echter een stuk ingewikkelder.
Bij het verplaatsen van een WordPress website moet je met de volgende zaken rekening houden:
- de inhoud van de database.
- plugin bestanden
- thema bestanden
- media bestanden zoals afbeeldingen en video’s
- het aanpassen van WordPress instellingen zoals de website url of de locatie van de website zelf.
- is jouw WordPress website een multi-site of een single website
Bovendien wil je dat het verplaatsen van de website gepaard gaat zonder downtime van je website en met behoud van je SEO positie.
Binnen WordPress zijn er inmiddels vele plugins die ervoor kunnen zorgen dat jouw website gemakkelijk kan worden gemigreerd. Hieronder een 3-tal migratie en backup plugins waarmee je dit migratie-proces snel en zonder problemen kan uitvoeren.

Duplicator werkt als volgt. Je kiest welke soort backup je wilt maken. Bijv. alleen de database of sommige bestanden of alles (database, bestanden en afbeeldingen). Vervolgens maakt duplicator hiervan 2 bestandjes (zip en een installer script). Dit script draai je dan en duplicator maakt dan een werkende website.
Duplicator is erg handig als je een kopie van een WordPress website wilt maken voor een nieuwe lege websiteomgeving.
Heb je een single WordPress installatie dan is de Free version meestal voldoende. De PRO versie ondersteunt ook multisite migraties. De prijs hiervan valt reuze mee.
Grootste nadeel van Duplicator is dat bij grote websites het migratie proces soms een time-out kan opleveren.

De plugin All-in-one WP Migration werkt iets anders dan Duplicator. All-in-one WP Migration maakt ook een export bestand aan maar heeft een andere WordPress website nodig met de All-in-one WP Migration plugin geïnstalleerd. Met deze plugin kun je vervolgens het import bestand importeren.
All-in-one WP Migration is erg handig als je de data van bestaande websites identiek wilt maken. Bijv. om een live bug op te lossen in je ontwikkelomgeving.
De gratis versie heeft een import limiet van 512MB. Met de Pro versie kun je dit opheffen.
Grootste nadeel van de PRO versie is dat je per extensie (multi-site, FTP, Google Drive etc..) telkens extra moet betalen waardoor de plugin vrij duur kan worden.

WP Migrate PRO werkt zonder export bestanden maar via een export/import connectie. Net als bij All-in-one WP Migration heeft WP Migrate PRO een andere geïnstalleerde WordPress website nodig met de plugin geïnstalleerd. Via deze plugin kun je met de andere website connecten. Je kan de data van de ene website inlezen (pullen) of de data naar een website migreren (pushen). Je hebt de mogelijkheid tot het migreren van database, plugins, thema’s, afbeeldingen en multisite websites.
Met WP Migrate PRO kun je websites zoals test- en liveomgevingen (gedeeltelijk) gelijk trekken zonder downtime.
De WP Migrate Lite plugin kan alleen de database exporteren en backuppen. Als migratie tool is deze versie ongeschikt.
Er zijn 4 soorten PRO versies (basic, standard, plus en premier) waarbij je meer betaalt naarmate er meer features in zitten.
Welke WordPress Migratie plugin kies jij?
Elke migratie plugin heeft zijn sterke en zwakke kanten. Welke WordPress migratie plugin voor jou het meest geschikt is, hangt af van jouw wensen. Heb je namelijk een kleine single site, dan kun je prima met de gratis versies van Duplicator en All-in-one WP migration uit de voeten. Heb je een WordPress multi-site en/of is het vermijden van downtime erg belangrijk, dan is de WP-Migrate PRO versie zeker een goede optie.