Blog

localwp – de tool voor jouw lokale websiteontwikkeling

Wil je website maken, dan is een goede lokale ontwikkelomgeving  één van de dingen die je als eerste moet regelen. Nu maak ik al een tijdje websites en heb al vele lokale ontwikkelomgevingen versleten (zoals bijv. XAMPP en WAMP), maar tegenwoordig maak ik gebruik van localWP van FlyWheel. Het waarom lees je hieronder.

Wat is LocalWP

Met LocalWP tool kun je een eigen lokale ontwikkelomgeving opzetten voor macOS, Windows of Linux. LocalWP is gratis te downloaden maar heeft ook een betaalde PRO versie met extra features. Omdat ik zelf niet bij Flywheel of WPEngine host is de PRO-versie voor mij echter niet interessant. De gratis versie heeft trouwens genoeg voordelen.

De installatie is simpel en gaat zonder problemen. Eenmaal geïnstalleerd heb je tot je beschikking:

  • een Apache en een Nginx webserver
  • een MariaDB of MySQL database
  • verschillende PHP versies

LocalWP gaat ervan uit dat je een WordPress website gaat maken, maar het is ook mogelijk dat je de tool voor  andere soorten websites gebruikt. Zo gebruik ik hem bijvoorbeeld ook voor Laravel websites. Op https://n8finch.com/using-local-by-flywheel-for-local-laravel-development  lees je hoe je een Laraval website kunt instellen in LocalWP.

 

De voordelen van LocalWP

Click & Go

LocalWP is een echte click & go tool. Via de interface heb je binnen een halve minuut een lege standaard WordPress website draaien volgens jouw eigen configuratie. Hiermee bespaar ik altijd veel tijd vergeleken tot mijn vroegere tool. Via “BluePrints” kun je vooraf geconfigureerde WordPress websites installeren waardoor je alles nog sneller in kunt stellen.

Schakelen tussen verschillende PHP-versies, webservers is mogelijk met een kleine aanpassing in de settings van de website.

Ook de 1-click Admin button om in de WordPress backend te komen is handig en bespaart mij elke keer weer tijd.

SSL

Lokale certificaten zijn standaard geïntegreerd. Met een klik op de knop is alles goed ingesteld zonder dat je een console hoeft aan te raken.

Extra Extensies (Add-ons)

LocalWP is uitbreidbaar met extra extensies. Zo is er “MailHog” die ervoor zorgt dat alle website mail keurig wordt afgevangen in localWP en niet wordt doorgestuurd naar gebruikers. Erg handig bij testen.

Een andere extensie voor het testen van je code is de debug integratie voor zowel VS-code als PHP-storm. Via deze integratie is debuggen van je PHP code een eitje.

De nadelen van LocalWP

Extra php extensies

localWP is vooraf geheel geconfigureerd. Hierdoor kun je alles snel opzetten. Wijkt je website af van deze standaard configuratie dan kan het soms lastig worden. Dit ondervond ik bijvoorbeeld eens toen ik een extra php-extension wilde gebruiken. In WAMP en XAMPP was dit een kwestie van copy en een kleine aanpassing in de php.ini. In localWP zul je echter een nieuwe compile moeten doen (zie https://localwp.com/community/t/how-do-i-compile-additional-php-extensions/2272). Niet iets waarop je zit te wachten.

Conclusie

LocalWP sluit voor mij goed aan bij mijn andere ontwikkeltools die ik gebruik. Daarom is LocalWP voor mij een makkelijke keuze geweest. De Pro tool biedt voor alsnog mij geen extra waarde omdat deze juist niet aansluit aan mijn liveomgeving.  Maar misschien dat dit in de toekomst nog wel veranderd.

Gerelateerde artikelen