Blog

Mijn WordPress optimalisatie tools (2021)

Naast de inhoud van een webpagina speelt de gebruikerservaring een belangrijke rol of gebruiker wegklikt of niet. Hoe snel laadt de webpagina, hoe leesbaar is de tekst en is de website wel toegankelijk voor (accessibility) bezoekers met een visuele beperking. Door op deze zaken te letten verklein je de kans dat een bezoeker de tekst wel leest. Daarnaast belonen zoekmachines deze pagina’s door ze hoger te ranken vergelijkbare pagina’s die hier geen rekening meehouden.  Om hiermee rekening te houden kun je verschillende tools en plugins gebruiken. Lees hieronder over de tools die ik hiervoor gebruik.

1. GTMetrix voor snelheidoptimalisatie

Er zijn vele tools die de snelheid van jouw website kunnen meten. GTMetrix is mijn favoriet. GTMetrix is zowel betaald als gratis. Maar met de gratis versie meet al veel en is kan de snelheid meten op verschillende locaties en verschillende devices. Het rapport geeft een duidelijk inzicht welke onderdelen van jouw webpagina de vertragingen veroorzaken.

2. Lighthouse voor accessibility en technische optimalisatie

Heb je een Chrome browser tot je beschikking, dan heb je de Lighthouse tool. Open een pagina in Chrome, klik op <F12> of <CTRL><SHIFT> i en ga naar de tab ‘Lighthouse’. Druk op de knop “generate report” en je krijgt een lijst met aanbevelingen hoe je de webpagina nog beter en toegankelijker kunt maken. Volg je deze tips op, dan heeft jouw website een streepje voor op je concurrentie.

3. SEO Yoast voor zoekmachine optimalisatie

Met de plugin van SEO Yoast kun je ervoor zorgen dat jouw WordPress website snel geoptimaliseerd wordt voor zoekmachines. Door middel van een handige checklist met SEO verbeterpunten kun je elke webpagina optimaliseren voor zoekmachines zodat je beter wordt gevonden.

4. Query monitor voor database optimalisaties

Is je website ondanks alle bovenstaande optimalisaties toch nog traag, dan zijn waarschijnlijk database querys die de boel vertragen. Met de plugin Querymonitor kun je de laadsnelheid van de webpagina bepalen en welke queries naar de database de meeste vertragingen veroorzaken. Op deze manier kun je soms tot verrassende inzichten komen.

5. Laps voor profiling

De plugin LAPS is een profiling tool waarmee je kunt zien bij welke hook van WordPress de vertragingen oplopen en welke plugins/queries hiervoor de oorzaak zijn. Deze tool lijkt op die van querymonitor maar door een eigen invalshoek en grafische weergave van de laadsnelheid is het een prettige en nuttige tool om mee te werken.

Gerelateerde artikelen