De reden voor mij om Elementor Pro aan te schaffen was de Theme Builder. Hiermee is het mogelijk alle verschillende soorten pagina’s te stijlen en op te maken zoals jij het wilt zonder PHP-code te hoven schrijven. Templates spelen bij de Theme Builder een grote rol en het is daarom belangrijk te begrijpen hoe je deze templates goed kunt gebruiken. Hieronder 5 tips over Elementor templates die ik in de loop van de tijd hebt geleerd.
1. Sectie templates, Pagina templates en Global Widgets
Grofweg zijn er 3 soorten templates binnen Elementor met elk zijn voor- en nadelen.
- Global Widgets. Dit zijn gestijlde widgets met inhoud die je kunt hergebruiken op andere pagina's. Echter maak je wijzigingen hieraan dan worden deze op alle pagina's toegepast.
- Sectie templates. Een rij van verschillende widgets met stijling en inhoud. Deze templates kun je aan een pagina toevoegen om vervolgens de inhoud en stijling hiervan aan te passen zonder dat dit op andere pagina's worden toegepast.
- Pagina templates. Een template met verschillende secties die binnen de theme builder worden gebruikt op basis van de display condities.
Welke soort je gebruikt hangt af van het hergebruik binnen de website en of de inhoud hetzelfde dient te zijn of juist niet.

2. Gebruik globale widgets
Waarom zou je globale widgets moeten gebruiken als je ook sectie templates hebt? Vaak klopt dit, maar soms is het handig omdat je vaak dezelfde widgets binnen verschillende templates moet hergebruiken.
De globale Widgets die ik standaard bij elke website maak is zijn:
- De Spacer/Witruimte. Hiermee zorg ik ervoor dat ik bij elk template de witruimte dezelfde hoogte heeft en deze makkelijk te veranderen is voor de gehele website.
- Contact gegevens. Niets is vervelender om bij veranderingen van telefoon/email/contactpersoon de gehele website door te moeten gaan om te checken of overal de nieuwe gegevens zichtbaar zijn.
- Breadcrumbs. Je bespaart jezelf een hoop toekomstig werk als je deze widget globaal kunt beheren.

Wil je sectie templates op verschillende plekken in de website gebruiken maar op 1 plek kunnen wijzigen, gebruik dan de template widget. Dit is een Elementor widget waar je een eigen gemaakt template kunt kiezen en deze kunt inladen met dezelfde inhoud en stijling op bepaalde pagina’s maar niet alle.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan secties met nieuwsbrief formulieren en banners met Call to Actions of Quotes.

Ga je Elementor templates eenmaal gebruiken in je site dan worden het er snel veel. Elementor toont in de editor alle templates in het tabje “mijn templates” op basis van titel. Gebruik van een goede benamingsregel zorgt ervoor dat je snel het juiste template vindt.
De benamingsregel voor templates waar ik graag mee werk is: [website/temp]-[block/page/header/footer/loop]-[omschrijving] . Hiermee worden alle templates gegroepeerd en kun je ze ook makkelijk vinden in het selectie dropdown van de template widget.

Ben je bezig met de website dan komt het vaak voor dat je sommige templates vervangt door nieuwe templates. Zorg dan dat je de oude hernoemd dus bijv. met temp in plaats van de websitenaam. De temp templates kun je dan bij livegang zonder problemen verwijderen uit de lijst. Hiermee zorg je ervoor dat de lijst met templates overzichtelijk blijft.