Blog

Google reCAPTCHA versie 2

Voorbeeld van een CAPTCHA opgave
Voorbeeld van een CAPTCHA opgave
Voorbeeld van de nieuwe versie van reCAPTCHA
Voorbeeld van de nieuwe versie van reCAPTCHA

Formulieren op je website kunnen door robots worden misbruikt om spam en gevaarlijke scripts te verspreiden. Om ervoor te zorgen dat alleen echte gebruikers de formulieren konden gebruiken is ooit eens de CAPTCHA bedacht. Er wordt dan een ingewikkeld verwrongen stukje tekst getoond en aan de gebruiker wordt gevraagd om de correcte tekst in te vullen. De gedachte hierachter is dat deze robots een CAPTCHA opgave niet konden uitvoeren waardoor je website beschermd was tegen spam. Er was echter 1 nadeel: veel gebruikers vonden opgave ook te moeilijk. Om dit op te lossen heeft Google dit jaar een nieuwe versie van de CAPTCHA uitgebracht, de “No CAPTCHA reCAPTCHA”. In deze versie hoeft een gebruiker geen woorden of cijfers meer in te voeren, maar hoeft men slechts een vinkje te zetten of een plaatjes opdracht uit te voeren. Deze Captcha is minder foutgevoelig en makkelijker uit te voeren door gebruikers. Voordeel van deze versie is ook dat deze reCAPTCHA ook voor mobiele apparaten goed werkt.

Voorbeeld van een plaatjes opdracht
Voorbeeld van een plaatjes opdracht

Aanmaken van een reCAPTCHA key

Om de reCAPTCHA in te bouwen in je formulieren dien je eerst bij google een key aan te maken. Ga naar https://www.google.com/recaptcha/admin#list log in, en vul bij “Register a new site” je domeinnaam en je email in. Er wordt dan een “site key” en een “secret key” voor deze site aangemaakt die je in de code kunt gebruiken. Voorbeelden over hoe je de reCAPTCHA zelf kunt implementeren kun je vinden op github. Zie https://github.com/google/recaptcha voor voorbeelden.

ReCAPCTHA Plugins voor WordPress

Voor WordPress zijn er echter plugins die de reCAPTCHA voor je op de website implementeren. Wil je alle standaard formulieren voor WordPress beveiligen (login, comments, password forgotten) met reCAPTHA kun je de plugin WordPress ReCaptcha Integration installeren. Deze plugin is gratis en heeft zelfs de mogelijkheid om je Woocommerce formulieren te voorzien met reCAPTHA. Om je eigen gemaakte formulieren met reCAPTCHA te voorzien kun je de plugin van Formidable of Gravity Forms gebruiken. Deze plugins hebben de reCAPTHA standaard ingebouwd.

Gerelateerde artikelen