Blog

WordPress Full Site Editing uitgelegd

WordPress full site editing is de mogelijkheid om zonder programmeerkennis een gehele WordPress website aan te passen. Je kan bijvoorbeeld niet alleen de inhoud van de pagina’s aanpassen maar ook de header, de footer en de algemene stijl van de website. Sinds de 5.9 release kun je standaard gebruik maken van WordPress full site editing wanneer je voor een block thema kiest. Hoe dit eruit ziet en wat de veranderingen ten opzichte van een klassieke WordPress website zijn lees je hieronder.

Site Editor

Wanneer je voor een Block thema’s hebt gekozen (bijv. het thema Twenty Twenty-Three) zie je direct in het menubalk bovenaan de optie “site bewerken”. Als je hierop klikt kun je vervolgens de algemene look en feel van de website bewerken. In een klassieke thema vind je een aantal zaken terug via de customizer onder de menuoptie weergave. Welke dit zijn is afhankelijk van je thema.

Het bewerken van de site via een block thema gaat echter op dezelfde manier als bij het editen van de normal pagina content, namelijk met de Gutenberg block-editor. Momenteel (WordPress 6.1) kun je de volgende zaken in de site editor beheren:

Beheren van Templates

Zit je in de site editor kom je automatisch in het template van de pagina waarin je zit. Je kan dan het huidige template bewerken. TIP: Zorg dat je de lijstweergave links aan hebt staan zodat je altijd kunt switchen tussen de verschillende blokken. Midden bovenin staan een kleine dropdown waarin je kunt switchen tussen de verschillende templates op de pagina. Daar staat ook een link naar het overzicht van alle gebruikte templates.

WordPress Full Site Editing: Template Overview

In dit overzicht kun je vervolgens via de knop rechtsboven ook nieuwe templates maken er deze koppelen aan de verschillende soorten posttypes, categorieën en overige datatypes.

Globale stijling

Klik je op het “halve maantjes” icoon rechtsboven kom je in de globale stijling van de website. Hierin kun je de standaard kleuren, layout en fonts van de website definiëren. De kleur instellingen kun je dan in alle blokken verder gebruiken. Klik je op de blokken link ga je naar de globale stijling van de Gutenberg blokken.

Globale stijling van blokken

WordPress Full Site Editing Globele stijling van Gutenberg blokken

Je krijgt bij blokken een overzicht van alle Gutenberg blokken waar je zelf de standaard instellingen zoals padding kunt zetten zodat je dit niet voor elke blok apart hoeft te doen.

Overige aanpassingen

Naast de site editor zijn er nog een aantal andere grote wijzigingen binnen een block thema ten opzichte van een klassiek thema. Hieronder benoem ik de belangrijkste.

Navigatie Menu

Menu’s in WordPress kunnen nu direct in dezelfde editor worden beheerd zoals je ook content beheerd. Door een navigatie block toe te voegen kun je een eigen menu maken in de editor zelf. In de klassieke thema’s vind je de menubeheer tool onder weergave. De wijze waarop je nu menuitems aanmaakt en wijzigt is sterk veranderd. Welke wijzigingen er zijn wordt goed uitgelegd in de onderstaande video.

Blok Patronen (Block Patterns)

Wil je een nieuwe rij met blokken toevoegen in je content, dan zie je links een keuze-lijst met 2 tabjes:

  • Blokken
  • Patronen (Patterns)

Met Patterns kun je snel en eenvoudig een rij-template kiezen om vervolgens deze aan te passen in de pagina zelf. Voordeel is dat alle stijling al voor je is gedaan. Je kunt deze Patterns in je thema zetten maar ook zoeken en kopieren/plakken via https://wordpress.org/patterns. Op deze website is het ook mogelijk om je eigen patronen te definiëren en te gebruiken op meerdere websites. Patterns is echt nieuw ten opzichte van de klassieke thema’s en heeft de potentie tot iets groots.

Meer weten over WordPress full site editing?

Wil je meer weten over dit onderwerp lees dan ook de volgende artikelen:

Gerelateerde artikelen