Blog

Gratis en risicovrij afbeeldingen voor jouw website regelen

Afbeeldingen zijn onmisbaar voor een website. Zij zorgen er niet alleen voor dat een website aantrekkelijk eruit ziet maar dat een bezoeker alles beter begrijpt. Nu kun je lukraak via Google afbeeldingen zoeken en op je website zetten, maar dan loop je een groot risico een boete te krijgen vanwege schending van het auteursrecht. Afbeeldingen op het internet zijn namelijk automatisch beschermd door middel van het auteursrecht. Een boete is vaak honderden euro’s voor 1 afbeelding.

Toch zijn er genoeg mogelijkheden om mooie afbeeldingen gratis en zonder risico van het internet te downloaden. In dit artikel leg ik uit waar en waarom je dit kunt doen.

Veel eigenaren van afbeeldingen zijn voorstander van vrij gebruik en verspreiding van afbeeldingen. Zij geven dan hun werk uit op basis van de Creative Commons licentie. Door middel van deze licentie kan een eigenaar aangeven of een afbeelding mag worden gekopieerd en hoe deze kan worden verspreid op het internet. Er zijn verschillende soorten licenties mogelijk waarbij een eigenaar bijvoorbeeld kan aangeven of de afbeelding commercieel mag worden gebruikt en of je de naam van eigenaar dient te vermelden. Meer uitleg over deze licenties vindt je op https://creativecommons.nl/uitleg/. Heeft een afbeelding een cc-licentie, en voldoe je aan de voorwaarden dan kun je zonder problemen de afbeelding gebruiken voor jouw website.

 

Om geschikte afbeeldingen te vinden voor jouw website zijn er verschillende speciale websites  waarin je alleen afbeeldingen kunt zoeken die je zonder problemen kunt gebruiken. Een aantal voorbeeldwebsites vind je hieronder.

Daarnaast heeft WordPress ook verschillende plugins waarin je direct kunt zoeken in de databases van deze websites. Je kunt dan zoeken naar de afbeeldingen binnen jouw WordPress omgeving en de afbeeldingen direct in jouw media-library downloaden zodat je ze meteen kunt gebruiken voor jouw website. Een aantal plugins die je hiervoor kunt gebruiken zijn:

Conclusie

Er zijn genoeg mogelijkheden om zonder veel problemen gratis afbeeldingen op een legale manier te downloaden en te gebruiken voor jouw website.

Gerelateerde artikelen