Blog

De Create Block Theme plugin gebruiken

Wanneer je jouw WordPress website wilt gebruiken met de block editor en full-site editing (Voor een uitleg hierover zie mijn artikel “full-site-editing uitgelegd“) dan heb je een block thema nodig. Nu kun je een standaard block editor thema gebruiken maar het is ook heel makkelijk om je block thema zelf te maken door middel van de create block theme plugin. Met deze plugin maak je snel en in een handomdraai de mooiste eigen thema’s voor niks! Hieronder staan de stappen die je moet doen om door middel van deze plugin je eigen WordPress block thema te maken.

Installeren van een block editor thema

WordPress Block Theme Directory

De beste en snelste manier om te beginnen is om een bestaand thema als basis te nemen. Op de WordPress thema directory staan honderden thema die je hiervoor gratis kunt gebruiken. Ga naar de WordPress Thema’s directory en filter de thema’s op full-site editing of ga er direct heen met deze url https://wordpress.org/themes/tags/full-site-editing/. Kies je een thema uit wat je mooi vindt en installeer dit thema vervolgens in je WordPress omgeving zoals je elk ander thema zou installeren (via appearance > themes). Activeer het nieuwe thema zodat je dit dadelijk kunt gaan wijzigen.

Installeren van de Create Block Theme plugin

WordPress Create Block Theme plugin

Nadat je favoriete block thema hebt geïnstalleerd kan je ook de create block theme plugin installeren. Deze vind je in de WordPress plugin directory (zie https://wordpress.org/plugins/create-block-theme/ ). Eenmaal geactiveerd kun je op basis van het eerder genoemde thema met deze plugin dadelijk je eigen block thema maken. Maar eerst zul je het huidige thema moeten aanpassen naar jouw wensen.

Wijzigen van het huidige thema

Edit block Theme

Via het Appearance (Weergave) > Editor kun je vervolgens het thema wijzigen volgens jouw wensen.

Je kan de Google fonts toevoegen aan jouw thema en deze vervoglens gebruiken als de basisfonts van de styling van de verschillende elementen. Ook kun je de templates van het thema zoals de voorpagina, 404, zoekresultaten pagina aanpassen naar jouw wensen en alle andere pagina-templates die in het thema aanwezig zijn. Ook kun je de verschillende template onderdelen (template parts) bewerken. Het wijzigen ervan kan nu allemaal via de block editor van WordPress zonder een regel code in de PHP van het thema te wijzigen. Je kan hier net zolang mee doorgaan totdat je een basiswebsite opbouwt die helemaal aan jouw wensen voldoet.

Wanneer je dit hebt gedaan kun je naar de volgende stap; Het creeëren van je eigen thema.

Je eigen thema maken

Je eigen WordPress thema maken

Via Appearance (Weergave) > Create Block Theme kun je dan het huidige thema met jouw gewijzigde instellingen kopiëren. Kies de optie “Clone [jouw huidige thema]” en geef het thema een eigen naam. Vul ook de overige informatie in wat die wordt later getoond in de thema details van WordPress. Ben je tevreden, klik dan op de generate knop. Er wordt dan een zip bestand aangemaakt wat eigenlijk jouw nieuwe WordPress Block thema is.

Download deze zip en pak dit thema uit op je computer. Ga naar de directorie van het thema en bekijk de inhoud. Als het goed is ziet de inhoud er uit zoals het plaatje hieronder.

Het enige wat je nu nog hoeft te doen is het wijzigen van het bestand screenshot.png met een eigen gemaakte afbeelding. Hierdoor krijgt jouw thema een echte thema uitstraling. Zo’n screenshot kan bijvoorbeeld een afbeelding zijn van jouw website gemaakt met jouw thema. Zorg er in ieder geval voor dat jouw afbeelding 1200px breed en 900px hoog is. Dit is namelijk de standaar maat voor thema-afbeeldingen.

Als je de afbeelding hebt vervangen, pak dan alle bestanden weer in door jouw thema directorie te zippen en de oude zip te overschrijven. Het thema is nu klaar om gebruikt te worden.

Je eigen thema gebruiken

Je gemaakte zip-bestand kun je nu uploaden naar elke WordPress website en activeren zoals elke ander thema. Ga naar appearance (weergave) > themes.

Klik op de “Add new” (toevoegen) button en vervolgens op “Upload theme” (thema uploaden). Selecteer jouw zip bestand en klik op “Install now” (nu installeren). Als het goed is wordt jouw thema nu zichtbaar tussen de andere thema’s en kun je activeren en aan de slag.

Gerelateerde artikelen