Blog

Wat is caching? Simpel uitgelegd.

De term “caching” wordt vaak bij websites gebruikt. De meeste mensen weten wel dat caching met snelheid en performance heeft te maken maar hoe dit precies werkt is voor velen onbekend. Met dit artikel hoop ik dit te verduidelijken en vertel ik welke soorten caching er zijn en hoe je caching kunt gebruiken om de prestaties van jouw website te verbeteren.

Hoe werkt het opvragen van een webpagina op het internet?

Basisproces webpagina uitgelegd

Om caching uit te leggen dien je eerst weten hoe een browser via het internet informatie kan ophalen en tonen. Een gebruiker begint meestal met het intikken van een url in zijn browser of door te klikken op een link. Op basis van deze url wordt er een verzoek (dit wordt ook wel een request genoemd) naar de gewenste webserver gestuurd om de data van de gewenste webpagina naar de gebruiker terug te sturen. De server verzamelt vervolgens de gewenste informatie uit een database en data van een bepaalde bestanden op de server zelf (denk hierbij aan video’s, afbeeldingen, stylesheets en javascript bestanden) en stuurt deze informatie terug naar de gebruiker. Dit wordt een response genoemd. De browser verwerkt vervolgens deze informatie en maakt hier een mooie webpagina van op de computer van de gebruiker.

Worden er (te)veel requests tegelijkertijd naar een webserver gestuurd dan duurt het vaak langer voordat de gebruiker de gewenste data terugkrijgt. Dit komt omdat de server maar een bepaald aantal requests tegelijkertijd kan verwerken. De website wordt dan trager.

Wat is caching?

Caching op de webserver

Om ervoor te zorgen dat een webserver sneller verzoeken kan afhandelen worden er allerlei slimme trucjes toegepast om de verzoeken sneller af te handelen. Bestanden worden bijvoorbeeld kleiner gecomprimeerd zodat er minder data hoeft te worden verzonden of responses op eerdere verzoeken worden tijdelijk opgeslagen zodat de webserver ze direct kan hergebruiken. Dit wordt caching genoemd.

Want door eerst te kijken of er onlangs een zelfde request is gedaan bespaart de webserver veel tijd en deze tijd kan de webserver weer besteden aan andere verzoeken. Hierdoor wordt de website sneller.

Browsercaching en Servercaching

browsercache en servercache

Naast caching op de webserver kunnen sommige gedeelten van een webpagina ook tijdelijk worden opgeslagen in de browser zelf. Hierdoor kan een webpagina nog sneller worden getoond omdat de informatie niet van de webserver meer hoeft te worden gehaald. Dit wordt browsercaching genoemd. De caching op de webserver heet dan uiteraard servercaching. Op de webserver kan worden ingesteld welke informatie in de browser tijdelijk kan worden opgeslagen en voor hoelang.

Content Delivery Network (CDN)

caching met content delivery network

Om de prestaties van een webserver verder te optimaliseren kun je kijken naar een Content Delivery Network  oftewel CDN. Een CDN is een service die bestanden tijdelijk opslaat maar op een server die dichterbij de gebruiker staat. Dit zit zo: Wanneer een gebruiker uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten een verzoek doet aan jouw Nederlandse webserver moet het verzoek over de halve wereld reizen om de gegevens op te halen. Een CDN zorgt ervoor dat het verzoek voor een groot gedeelte vlakbij de gebruiker wordt afhandeld waardoor er veel responsetijd wordt bespaart. Voor websites met veel bezoekers over de gehele wereld heeft dit veel voordelen. Komen jouw bezoekers vaak uit hetzelfde land is een CDN teveel van het goede.

Caching plugins in WordPress

Om de caching van de webserver in te stellen en te beheren wordt er in WordPress gebruikt gemaakt van caching plugins. Hiermee kun je de verschillende trucjes aan- of uitzetten zodat je website zo snel mogelijk wordt en de website gewoon blijft werken. Een aantal gratis caching plugins kun je vinden op https://wordpress.org/plugins/search/caching/. Maar er zijn ook betaalde caching plugins zoals WP-Rocket die makkelijk te configureren zijn en zeer goed werken.

Meer weten over websiteoptimalisatie?

Wil je meer weten over hoe je website sneller kunt maken lees dan ook deze artikelen:

Gerelateerde artikelen