Blog

Hoe maak je snel een WordPress settingspagina?

Wanneer je iets custom voor WordPress moet programmeren ontkom je er bijna niet aan: extra instellingen toevoegen. De makkelijkste manier is om deze instellingen in je code te zetten maar wil je een admin ze ook kan instellen zul je hiervoor een interface voor moeten maken. Gelukkig heeft WordPress hiervoor de Settings API gemaakt. met deze API kun je een instellingen pagina met  invoervelden maken. Echter snel zal dit niet gaan. Gelukkig zijn ook nog andere oplossingen om snel en goed een instellingen pagina te maken. Hieronder vind je een aantal manieren.

1. Code generators

Online vind je een aantal generators waarmee je de code van een instellingen pagina kunt genereren. Deze code kun je dan in je eigen thema of plugin kopieren en vervolgens de settings aanroepen.

Voorbeelden hier zijn:

Voordelen

Nadelen

2. Plugins

Er zijn ook plugins waarmee je een makkelijk een instellingen pagina kunt maken. Een goed voorbeeld is de plugin Advanced Custom Fields Pro waarmee je via hun interface een instellingen pagina kunt maken.

Voordelen

Nadelen

3. Frameworks / Libraries

Heb je veel kennis van WordPress development dan kun je ook gebruik maken van Frameworks of Libraries. Een framework zorgt ervoor dat het meeste code werk als is gedaan en de ontwikkelaar meestal met een paar functies het bereikte resultaat kan hebben. Een voorbeeld van een framework is Carbon Fields. Dit framework kun je makkelijk integreren in jouw thema of plugin en is goed gedocumenteerd (zie https://docs.carbonfields.net/). Let wel op dat als je een framework in je eigen plugin of thema gebruikt je de namespace uniek maakt in verband met de zogenaamde “dependency hell” (meer hierover zie https://deliciousbrains.com/dependency-management-wordpress-proposal/ )

Tot slot

Zoals je merkt zijn er dus vele mogelijkheden om een instellingen pagina snel en goed op te zetten. Welke optie voor jou het beste is hangt af van jouw code kennis, je portemonnee,  en waar deze instellingen voor worden gebruikt.

Gerelateerde artikelen