Blog

Tool: Pingdom Website Speedtest

Tool: Pingdom Website Speedtest

De eerste stap om vast te stellen of je website traag is om een externe speedtest uit te voeren. Met een externe speedtest wordt vanaf een andere locatie jouw webpagina opgevraagd en geanalyseerd. De website speedtest van Pingdom is zo’n tool. Het voordeel van deze tool is dat deze gratis is, je vanuit verschillende locaties de test kan uitvoeren en dat je snel veel informatie uit de resultaten kunt halen.

Configureren van de pingdom website speedtest

Dit spreekt bijna voor zich. Er zijn maar 3 dingen die je dient kunt in te stellen:

  • De url van de te testen webpagina
  • Of je de test publiek wilt maken of niet
  • En belangrijker vanaf welke locatie wilt testen. Heb je een voornamelijk Nederlands publiek dan is het verstandig om de test altijd vanaf de Amsterdam locatie in te stellen.

sivard_nl_pingdom

Resultaten

Hieronder zie je het resultaat van mijn homepage. De stelregel is dat je webpagina onder de 1 seconde laadtijd en de paginagrootte onder de 1 megabyte moet scoren. Scoort de webpagina hoger dan is het raadzaam om de resultaten dieper te bekijken. w3totalcachewithminification

Laadt de webpagina te langzaam?

Laadt de pagina langer dan bijv. 2 seconden dan kun je in de waterfall bekijken welke databronnen de oorzaak van de vertraging zijn. In de tab “performance grade” kun je kijken wat er verbeteringen je eventueel kan doorvoeren. Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

  • Geen gebruik of onjuist gebruik van caching.
  • Trage scripts
  • Langzame server

Is een webpagina te groot?

Is een pagina groter dan 1 megabyte dan ligt vaak de oorzaak aan de plaatjes op de website. In de waterfall kun je zien welke bestanden (te) groot zijn. Probeer deze bestanden te verkleinen of op een andere manier in te laden. Vaak komt het voor dat afbeeldingen niet goed geschaald zijn in de webpagina waardoor er onnodig veel data in de webpagina staat.

Conclusie

De Pingdom Website Speedtest is een goede tool om een webpagina snel te testen op snelheid en paginagrootte en de eerste stap om de snelheid van je website te verbeteren.

Gerelateerde artikelen