Blog

Hoe maak ik een goede ChatGPT prompt?

ChatGPT is een slimme chatbot die in heel natuurlijke taal met je kan praten, en allerlei complexe opdrachten met gemak uitvoert. Denk bijvoorbeeld aan het herschrijven van tekst, een samenvatting maken, een uitleg geven over een bepaald onderwerp, het schrijven van een sollicitatiebrief, en meer. Maar hoe maak je een goede ChatGPT prompt, zodat je de beste resultaten krijgt? In deze blogpost geef ik je een aantal tips om je op weg te helpen.

Wat is een ChatGPT prompt?

chatGPT prompt voorbeeld

Een prompt is een zin of individuele trefwoorden die gebruikt worden als invoer voor een AI-tool zoals ChatGPT. Het gereedschap probeert dan de invoer te analyseren en te begrijpen om automatisch een antwoord te genereren. Daarom is het belangrijk dat je je aanwijzingen zo formuleert dat ze begrijpelijk zijn voor het hulpmiddel.

Het grote verschil met een zoekmachine is dat als het resultaat je niet aanstaat, je de prompt kunt verfijnen door een extra vraag te stellen. Je krijgt dan een chat waardoor de AI-engine jouw wensen nog beter begrijpt en jouw een beter antwoord probeert te geven in tekstvorm. Bij zoekmachines is het aangeven van tekst vrij beperkt en duurt het langer voordat je het juiste antwoord zult vinden.

Hoe formuleer je een goede ChatGPT prompt?

Er zijn een paar dingen die je in gedachten moet houden bij het schrijven van je ChatGPT prompt:

Met welke tools kan ik AI-Engine / ChatGPT prompts uitproberen?

Je kunt altijd een login account op https://chat.openai.com/ aanmaken en van daaruit beginnen, maar de makkelijkste manier die ik vond was de browser Edge. Ja precies, die browser van Microsoft die iedereen op zijn windows machine heeft maar iedereen (tot nu toe) negeert.

Maar inmiddels heeft Edge wel standaard een hele krachtige ingebouwde AI tool waarin je heel makkelijk een chat, een mail intro of content voor een nieuwe blogpost kunt creëren. Met Edge kun je makkelijk (zonder account) een AI-Engine uitproberen. Rechtsboven in Edge vind je een knop waarmee je in Edge de AI-Engine inlaadt. Kies dan vervolgens uit de verschillende tools en via de interface schrijf je de prompt. Op deze manier is het erg gemakkelijk om het gebruik van een prompt te verbeteren en te kijken welke vragen voor jou goed werken.

AI-Engine / ChatGPT prompt in edge

Tot slot zijn er tal van tools inmiddels gemaakt die kunnen integreren met jouw huidige applicaties zoals WordPress. Hierdoor kun je een veel meer specifieke ChatGPT prompt schrijven voor jouw applicatie. Welke AI-engine plugins er zijn voor WordPress en hoe je deze kunt toepassen leg ik een volgende blogpost uit. Je kan in ieder geval vrij gemakkelijk in de WordPress plugin directory zoeken naar ChatGPT of AI-Engine plugins.

Conclusie

ChatGPT is een krachtige tool die je kan helpen met allerlei taken en vragen. Maar om het beste uit ChatGPT te halen, moet je weten hoe je een goede ChatGPT prompt moet schrijven. Hopelijk heb je met deze blogpost wat meer inzicht gekregen in hoe dat werkt. Veel plezier met chatten met ChatGPT!

Gerelateerde artikelen