Blog

Tools voor een ssl beveiligde website

Tools voor een ssl beveiligde website

Sinds kort geeft Google een hogere ranking aan websites die met een ssl-verbinding zijn geconfigureerd. SSL wordt hierdoor steeds belangrijker voor een website en de noodzaak om het correct te configureren dus ook. De 2 meest voorkomende problemen nadat het certificaat eenmaal is geïnstalleerd zijn:

  1. Niet alle onderdelen van je pagina werken via een ssl-verbinding.
  2. De ssl verbinding is niet goed geconfigureerd op de server

Voor beide problemen bestaan er echter handige tools die je kunnen helpen met het oplossen van deze problemen. De 2 tools hieronder zijn de tools die ik graag hiervoor gebruik.

Whynopadlock

sivard_nl_https_problemIs het certificaat eenmaal geïnstalleerd, dan is de kans groot dat je de melding hier rechts in je browser te zien krijgt. De oorzaak hiervan is dat niet alle bestanden van je webpagina, zoals afbeeldingen, stylesheets en javascriptbestanden, onder een https verbinding draaien. Om uit te vinden welke bestanden nu precies het probleem veroorzaken kun je de source doorlopen en zoeken op een http:// bestand of je maakt gebruik van een tool  zoals Whynopadlock. Deze tool geeft direct een overzicht van de probleem bestanden. Eenmaal alles aangepast kun je direct weer checken of alles nu goed is en je het onderstaande hangslotje (padlock) in je browser krijgt. sivard_nl_https_ok

Ssllabs

sivard_nl_ssllabssivard_nl_ssllabs_rate Zelfs bij een beveiligde verbinding kunnen er beveiligingslekken optreden. Het SSL-protocol (Secure Sockets Layer) is inmiddels zo verouderd en vol met hackmogelijkheden dat het wordt afgeraden om het SSL-protocol op je webserver in te schakelen en in plaats daarvan een beveiligde verbinding op te zetten via het TLS-protocol (Transport Layer Security). Het is daarom noodzakelijk om te checken of je server goed is geconfigureerd. Hiervoor kun je de tool van ssllabs gebruiken. Ga naar https://www.ssllabs.com/ssltest/. Vul de url van je website in en ssllabs test of je ssl server configuratie nog verbeterd kan worden.  

Gerelateerde artikelen